söndag 18 januari 2009

BETT-show i London

Tillbaka från London med en hel del intressanta saker och ett stort sömnbehov! Det blev sena kvällar med mingel både här och där!

I år innehöll mässan inte såå många nya innovativa lösningar/möjligheter. I stället upptäckte jag "gamla" saker som håller på att utvecklas för skandinaviskt bruk. Kanske än viktigare att finputsa det som funnits ett tag och som är bra, än att kasta sig över något som är nytt och obeprövat!

Som vanligt så fanns många Skoldatatek på plats. Jag upplevde att avdelningen "Special Needs" har krympt något. Måste fråga om de andra Skoldatateken också fick den känslan! Om det är så - så kan man hoppas på att det som för bara något år sedan betraktades som ett verktyg för elever i behov av särskilt stöd - idag betraktas som ett alternativt verktyg för alla. Då börjar vi närma oss tillgänglighet och likvärdighet. Följden blir ju då att avdelningen "Special Needs" blir mindre och mindre.

Jag funderar över det brittiska uttrycket "Assistive technology" - assisterande teknologi - det kanske är lättare att förstå än "alternativa verktyg" men då kommer vi återigen längre från tanken, tillgänglighet för ALLA. Ibland tycker jag att vi fastnar onödigt mycket i begrepps-djungeln. Det viktiga för brukarna är ju inte vad det heter utan att det faktiskt finns (för ALLA). "Mycket prat och lite verkstad" säger man ibland och visst, vi människor är olika, och jag vill att det ska ske saker bums (bums - kul ord förresten...) med den teknologi som finns idag så att alla får bättre förutsättningar till positiva förändringar. Nu ska jag inte trassla in mig i det mer!

I år bodde vi i en annan del av London - Russel Square. Det var lite bredare gator och lite mer storstadsaktigt än Bayswater där vi har bott tidigare. Hotellfoajén gav ett lyxigt intryck med blankt marmorgolv och rummen var både större och något modernare än tidigare år. Men frukosten var fortfarande bedrövligt trist! Inga andra pålägg än plastförpackad marmelad! Inget annat bröd än ljust rostat samt en bulle som inte hade tillstymmelse till fibrer! Hur håller engelsmännen igång sina magar egentligen? English breakfast verkar inte innehålla så mycket mera nyttigt. Ingen ost, inget pålägg och inga grönsaker! Det var så långt ifrån svenska hotells frukostbuffér som tänkas kan. Fast vi blev ju mätta!

onsdag 7 januari 2009

Slut på jullovet!


Idag var första dagen på jobbet år 2009. Jag har verkligen försökt att låta bli att tänka på jobb under jullovet och unna mig att bara vara ledig och njuta av annat. Ofta var det lätt och då gick det som smort att ägna sig åt annat men jag kunde dock inte låta bli att kolla e-post i telefonen flera gånger om dagen. Bestämde mig för att vara så diciplinerad så att jag åtminstone inte skulle svara på e-post och det lyckades jag jättebra med. Svarade bara på tre mail! Efter tre veckors ledighet började jag fundera på om det kanske är läge att pensionera sig snart .... men efter första dagen på jobbet så undrar jag förvirrat var pensionstankarna kom ifrån! Kul att vara tillbaka på jobbet igen trots fina skridskoisar och solsken!