onsdag 25 februari 2009

Arbetet är min hobby och viceversa

Snart är ännu en månad tillända! Tiden går så rasande fort och jag vill så mycket! Idag har jag haft kurs med Skolakuten. Efter varje kurs känner jag mig så tillfreds med att jag får möjlighet att göra det jag gör! "Tillfreds" säger egentligen alldeles för lite om hur jag känner mig - "hög" beskriver mera hur det känns! Tänk att vid min ålder ha ett arbete som är både stimulerande, utvecklande och variationsrikt! Och tänk att vid min ålder få ha förmånen att känna sig så priviligerad - jag tror inte att det är många gamla lärare som fortfarande känner att man jobbar med sin hobby och som har svårt att lämna arbetsplatsen när arbetsdagen närmar sig slutet, inte för att jobbet har samlats i travar utan för att jobbet är så roligt!
Nu ska jag i alla fall ta ledigt några dagar för att åka till mina hemmatrakter, Skanör-Falsterbo. Mitt 4-åriga barnbarn Olivia tar jag med mig. Barnbarnen är som extra kryddor i mitt liv, så unika att man verkligen måste njuta av varenda stund man får tillgång till dem! Tänk när Olivia, på dagis, blir intervjuad om vad hon ska arbeta med när hon blir vuxen och hon svarar att hon ska arbeta med datorer, som farmor, då känner man sig lite som en idol...!

lördag 7 februari 2009

Tillverka anmälningsformulär i Google Docs
Wow! Nu har jag lyckats skapa en digital anmälningsblankett till insprirationsträffen på KMC om Elevskrivbordet, i Google Docs! Utskick via mail, formulär att fylla i, bekräftelse på att man har fyllt i samt deltagarlista på dem som har anmält sig! Kanonbra funktion, helt gratis! Gör nog ett nytt utskick med denna nya anmälningsmöjlighet. Den som vinner mest på detta förfaringssätt är inte de som anmäler sig även om det förenklar för dem, utan jag som ska ta emot alla anmälningar via mail och sen sammanställa dem i, t ex ett exelark. Nu behöver jag inte göra det eftersom det sker i google docs, helt och hållet med automatik! Suveränt!

fredag 6 februari 2009

Skoldatateknavens rikskonferens i Luleå

Ja, nu sitter jag här hemma i Nykvarn en fredagkväll och försöker hålla mig vaken medan lättklädda dansare virvlar runt i sina vackra, glittriga kläder i TV-rutan. Tänker tillbaka på veckan som gått, då vi varit i Luleå på 2-dagars rikskonferens med landets sex Skoldatateksnav, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Hjälpmedelsinstitutet samt intresseorganisationer. Det är så himla inspirerande att träffa alla kollegor från olika landsändor och jag får sådan energi. Vi diskuterade bl a program som vi rekommenderar, verktyg som vi använder och jag upplevde att Södertälje låg snäppet före när det gäller att utnyttja webbresurser. Att ladda ner program har vi väl alla gjort länge men att arbeta i web 2.0, direkt mot nätet verkar vara nytt för många. e-mentorskapet har verkligen gett oss ett försprång som jag tror är viktigt för IT-utvecklingen inom skolsektorn. Jag är övertygad om att när man utvecklar IT för ALLA så gör elever i behov av "assisterande teknologi" de största vinsterna.

Jag tänker på de härliga elevintervjuerna som vi fick ta del av på konferensen. Det argument som jag fastnade mest för när det gäller användandet av alternativa verktyg var när ungdomarna beskrev att de fick så mycket mera tid över för socialt umgänge med kamrater. Redan idag har jag fått anledning att använda det argumentet när en närstående berättade att hennes dotter efter en utredning fått diagnosen dyslexi och var negativt inställd till att använda verktyg som inte alla andra i klassen använder. Då är det till stor hjälp att plocka fram alla positiva effekter som ungdomarna beskrev, ökat självförtroende, mera tid över för fritidsaktiviteter och kamratumgänge, ökade studievalmöjligheter etc!

Nordkalotten i Luleå är ett konferenscentra där man lagt stor vikt vid det genuint norrländska, uppstoppade svenska vilda djur, stockvirke i väggarna och lappkåtsliknande utseende på byggnaden. Mindre snö än jag väntat mig men så är det ju vanligtvis vid kusten. Hemresedagen skulle visst bli snörik och blåsig men det såg vi inte mycket av. Det yrde lite lätt från hustaken när vinden svepte ner den kalla, lätta snön. Mer än så blev det inte så länge vi var kvar.

Nu väntar en helg då jag ska klippa håret på min dotter, sy draperi åt min svärdotter samt hjälpa maken renovera tvättstugan - inga IT-aktiviteter! Man måste ju se till att bevara balansen i sitt liv!

tisdag 3 februari 2009

En vanlig dag på jobbet


Mina planer för dagen var att jag någon gång under förmiddagen, skulle göra en pp-presentation om hur vi arbetar i spridningsprojektet. Vi flyger till Luleå imorgon, onsdag 4 februari, för att medverka på Rikskonferensen för Skoldatateksnaven och då ska varje Skoldatatek visa hur vi arbetar med spridning. Det var alltså bråttom med pp:n. Som vanligt är jag tidsoptimist och tror att allt kommer att gå som på räls i sista minuten och att man kan få in en timme på 5 minuter.

Mitt i det arbetet fick jag för mig att konfigurera scannrarna så de hittades i programmet Scan2Text som ingår i WordRead PLUS. Klockan 14 skulle vi nämligen ha kurs på OCR-funktionen i just det programmet. Ingen match, det gick som en dans på alla 12 elevdatorer i datasalen. Då återstod bara min bärbara Dell som används som lärardator. Shit, banditt - programmet kraschade! Avinstallera scannern, söka nya drivrutiner på nätet, ominstallera, krasch, söka information, avinstallera WorRead PLUS, ominstallera, krasch, byta scanner, byta kabel, ingen skillnad, desperation! Vad gör vi? Installerar naturligtvis på kollegans bärbara Lenovo! Shit - krasch där också! Vad är felet? Ännu mer desperation - killar (teknikerna) ni måste fixa detta!! Kursen börjar om 1 timme och 38 minuter! Vi måste äta innan! Killarna försöker allt de kan komma på - men utan önskat resultat. Ringer till Svensk Talteknologi - hjälp! Testa att göra så - testa att göra si! Resultatlöst! Supporten ringer till England och hör med tillverkaren! 10 minuter kvar till kursstart!

Byter dator - inget ljud! Klockan 14.30, när kursdeltagarna tålmodigt småpratat om annat, byter jag slutligen tillbaka tilll min Dell som fungerar på allt utom skanning i Scan2Text! Som datorkunnig och därmed flexibel så har man ju flera möjligheter att utföra samma sak. Microsoft Document Scanning, en räddare i nöden, fick ersätta Scan2Text. Kursen kunde genomföras och alla var nöjda!

Men problemet måste ju lösas i alla fall och arbetar man på ett ställe där problemllösning i trilskande datorer blir en utmaning så måste ju alla få testa att försöka hitta det förlösande klicket som fixar problemet. Efter kursen blev det chefens tur att försöka. Efter någon timme var han tvungen att ge upp. Datorn låstes in i skåpet och äntligen kunde jag ta itu med min pp som skulle med till Luleå imorgon. Klockan 20 låste jag dörren till vårt kontor med pp:n överförd till ett usb-minne och noggrant placerat i handväskan som ska med till Luleå! En ganska vanlig dag på jobbet!